Despre Creier și Minte

Episodul 3: „Supra-încălzirea computerului și încetinirea sistemului”

*timp de citire aprox. 3 min 45 sec*

Respectând analogia începută, cu toții avem momente de „supra-încălzire și de încetinire a activității”, nu pentru că vrem noi să se întâmple, ci pentru că suntem activi și ajungem să fim foarte solicitați sau chiar suprasolicitați din punct de vedere mental, emoțional, fizic (și chiar spiritual) și apare acea confuzie în gândire și încetineală în acțiuni.

Tuturor ne-ar plăcea ca viața să fie un lung șir de evenimente (doar) plăcute și nesolicitante, cu o fericire nesfârșită și emoții pozitive non-stop. Ne-ar plăcea să fie ca o vacanță, încontinuu. Așa e?

Însă…

Viața ne solicită. Viața este despre a întâmpina „probleme”, despre a fi creativ, despre a găsi soluția potrivită fiecărei „probleme”, despre a învăța lucruri noi, despre a aplica învățăturile, despre a trece la acțiune și a fi perseverent, despre a construi, despre a rezolva lucruri urgente dar și importante. Viața NU ESTE despre A NU AVEA probleme! Orice om viu are „probleme”. Daca nu ai „probleme”, înseamnă că nu ești viu.

Poate cuvântul „problemă” să fie cel care „ne sperie”. Noi, la Metoda Silva, învățăm să nu mai numim „problemele” probleme, ci să le spunem „situații”. Ne ajută să le privim diferit, să le tratăm diferit și să nu ne mai determine acel reflex condiționat de „sperietură”. Învățăm să programăm soluții pentru aceste situații și să le transformăm în „proiecte”.

Să revenim la confuzie și încetineală. Nu vorbim aici despre lene. Lenea este un obicei nebenefic. Este un obicei care, ca orice obicei, controlează tiparele de gândire și comportament. Lenea are și ea leacurile sale. Nu vorbim despre asta acum. Vorbim despre situația în care se află cei mai mulți dintre noi – oameni activi și implicați, dedicați și devotați, harnici și dinamici – atunci când „ne năpădesc” toate câte le avem de rezolvat și de făcut.Amintiți-vă de perioadele încărcate, atunci când lucrați la computer (sau nu neapărat la computer) și aveți mai multe programe deschise și efectuați „multi-tasking work” (adică efectuați mai multe sarcini de lucru în același timp). Pe măsură ce lucrați la toate, în același timp, și solicitați calculatorul prin folosirea mai multor programe, procesoarele calculatorului dau semne de aglomerare, de „confuzie” și încep să încetinească activitatea și să dea semne de „oboseală”. Poate vi s-a întâmplat să chemați pe cineva în ajutor și să vă spună simplu: „mai închide și tu din programele astea că sunt prea multe deschise!”. Vi s-a întâmplat? Și ce ați făcut pentru a relua buna funcționare a computerului? Exact! Ați „salvat” munca depusă până la acel moment și ați închis din programele deschise. Specialiștii în computere vă sfătuiesc „să-i dați o pauză” și „să-i dați un refresh”, poate chiar „un restart” sau chiar „o oprire temporară”. „Save as” sau „save” sau „autosaved” sunt funcții foarte importante în construcția unui proces. Fără ele nu ați putea să terminați proiectul prea curând pentru că v-ați întoarce mereu și mereu de la început…

De ce să faci asta când ai atâta treabă de făcut? De ce să iei o pauză când ai atâtea de rezolvat? Eeee… tocmai aici este secretul! Iată răspunsul: ca să poți să continui munca și să o duci eficient la bun sfârșit. Cu alte cuvinte, atunci când „ți-e lumea mai dragă”, atunci când ai mai multă treabă de făcut, atunci când înaintezi pe mai multe proiecte odată… tu trebuie să iei o pauză! Asta apare ca un „conflict de interese”… Așa am crezut și noi „înainte de” Metoda Silva…

Așa că, puteți de astăzi „să salvați” munca făcută până la acel moment și „să vă dați un refresh”, o pauză constructivă, creativă, o pauză de reîncărcare a sistemului pe mai multe planuri: mental, fizic, emoțional, spiritual.

Când este bine de făcut acest lucru? Specialiștii în științele creierului, minții și potențialului uman spun că este bine să faci asta cu regularitate și, mai ales, când încep să se aglomereze„multe treburi de făcut”. În primul rând, este ca și cum ai încărca sau reîncărca acumulatorul „dispozitivului”. În al doilea rând, „procesoarele se liniștesc și se odihnesc”. În al treilea rând, și cel mai important, în cazul Computerului-Creier și al Sistemului-de-operare-Minte dai ocazia funcțiilor creativeimaginative și intuitive să lucreze mai mult și să ordoneze viitoarele acțiuni cu o eficiență crescută. Deci, e numai de bine dacă iei o pauză atunci când ai mai mult de lucru!

Cum să arate o astfel de pauză? Ce trebuie făcut ca să fie eficientă? Sunt multe variante și posibilități. La Metoda Silva învățăm să folosim frecvența Alpha a creierului în mod conștient și să utilizăm câteva tehnici mentale pentru a crește eficiența. Dar mai există și alte posibilități. Principiul de bază este același. Important este „să vă deconectați” de tensiunea și presiunea momentului și „să vă conectați” la Acumulatorul Universal. Iată câteva exemple. Poate fi o mică plimbare în aer liber sau chiar o simplă „gură de aer” de câteva minute pe balcon sau afară. Poate fi o rupere de ritm cu puțină mișcare fizică pe loc. Poate fi cititul a câteva pagini dintr-o carte (am zis carte) care vă motivează și al cărei subiect vă pasionează. Poate fi chiar și un telefon scurt către cineva drag. Poate fi… chiar și pauza de masă, pauză care ar trebui să fie DOAR pentru masă. Poate fi chiar și o scurtă întrevedere cu o persoană pozitivă și plină de energie. La Metoda Silva învățăm cum să aplicăm, oricând-oriunde-în orice moment, cel mai performant model de reîncărcare a sistemului de funcționare prin tehnici specifice de vizualizare utilizând frecvența Alpha a creierului și potențialul minții noastre. 

Puteți încerca oricare din cele enumerate mai sus sau alte proceduri și să vedeți dvs. ce rezultate veți avea, pe propria piele, cum se zice…

Sincer, acum, scriind toate acestea, ni se pare mai dificil de explicat decât de făcut… Trebuie doar să știi „cum să faci”. De aceea este nevoie de 2 sau 4 zile de Metoda Silva, de programare și reprogramare la acest curs de specialitate. Domeniul nostru de activitate este creierul, mintea și potențialul uman cu scopul de a le explora și a le folosi cât mai mult pentru beneficiul propriu.

Sperăm că v-am ținut atenția trează și cu acest articol și că a meritat efortul să-l citiți. Vă dorim succes în tot ceea ce întreprindeți și să vă amintiți că succesul va fi cu atât mai lesne de obținut cu cât luați mai multe pauze constructive. Vorba românului nu e departe de acest înțeles… „pauzele lungi și dese – cheia marilor succese!”. Noi parcă am reformula un pic… cam așa… „pauzele potrivite – cheia pentru reușite!” 

În următorul episod vom vorbi despre „o cheie de sistem” și utilizarea acesteia în viața de zi cu zi pentru rezultate excelente. Această cheie de sistem se numește INTUIȚIE.

Până atunci, intrați pe www.focusdevelopment.ro și luați informații despre cursurile noastre. Poate „vă mână intuiția” către un curs Silva Immersion și înspre o viață din ce în ce mai bună.

Din ce in ce mai bine!


Despre Creier și Minte

Episodul 2: Programe-tipar și Obiceiuri

*timp de citire aprox. 3 min 30 sec*

Astăzi vom vorbi despre programe-tipar și obiceiuri.

Probabil am auzit cu toții zicala care spune că „ești suma obiceiurilor tale”. Ce sunt obiceiurile?

Obiceiurile sunt rezultatele în practică ale programelor dominante aflate în subconștient. Sunt programe automate care rulează și ghidează gândirea, vorbirea, acțiunile și reacțiile omului. Emoțiile se generează tot ca urmare a acestor programe dominante. Suntem cu toții suma obiceiurilor noastre.

Specialiștii afirmă că 90%, poate chiar 95%, din ceea ce gândim, vorbim, facem și simțim zilnic este AUTOMAT! Vă dați seama? 95%…!!!

O capcană în care cădem, unii mai des, alții uneori, este aceea de „a da vina”, de „a nu ne asuma”, de „a nega”. Este un model de gândire automat, creat pe baza unor programe-tipar care s-au instalat cu trecerea timpului prin convingerea că „ceea ce ni se întâmplă” este important. Și este important, într-adevăr, ceea ce ni se întâmplă. Doar de aceea am ajuns să discutăm despre asta… Dar, nu este cel mai important!

Specialiștii au constatat că „ceea ce ni se întâmplă” reprezintă aproximativ 95% din ceea ce trăim și experimentăm. Noi credem că ni se întâmplă și nu putem influența ceea ce ni se întâmplă. Este parțial adevărat, în opinia noastră.

Restul de 5% reprezintă „reacția noastră la ceea ce ni se întâmplă”, adică felul cum gândim, cum acționăm, cum vorbim, cum simțim etc. față de tot ce „ni se întâmplă”.

Unde credeți că putem influența viața noastră? În care dintre cele două segmente ar trebui să lucrăm pentru a schimba? Sperăm că ați răspuns „în cel de 5%”! Așa ar trebui să răspundem și acesta este răspunsul corect.

5% din „tot ce se întâmplă” este ceea ce putem schimba noi și asta este ceea ce ține de noi. Reacția noastră la ceea ce ni se întâmplă va crea și va întări rădăcina unui program-tipar care va influența pe viitor ceea ce ni se va întâmpla. Ufff… este mai dificil de explicat decât este de realizat…

Să încercăm un exemplu. Te afli într-o situație obișnuită, să zicem la serviciu în compania câtorva colegi și colege, unde se discută despre un coleg care nu este de față. Se bârfește, cum se zice pe românește. Colegii discută aprins și îți cer la un moment dat și ție să îți spui părerea. Aici intră în acțiune programul-tipar. Să faci ceea ce ai mai făcut, adică să participi la bârfa colectivă sau să iei atitudine, să-ți asumi o reacție diferită de programul automat și să-l schimbi?

Programul-tipar va genera în mintea ta gânduri precum: „mă fac de râs”, „dacă îi iau apărarea, mă vor bârfi și pe mine”, „mi-i transform în dușmani”, „vor avea o părere ciudată despre mine”, „voi cădea în dizgrație” etc. Gândurile acestea vor duce imediat la acțiunea de a rămâne în grup și a te „conforma” situației. Vei acționa în direcția a ceea ce ți s-a întâmplat și vei întări programul-tipar. De genul… „m-am nimerit acolo, ce puteam să fac?”

Să analizăm și varianta de schimbare prin activarea celor 5% care îți stau în putere. Realizezi că „ți se întâmplă” să te afli intr-un grup cu o atitudine și activitate nepotrivită. Iei măsuri mentale și te opui programului-tipar, gândind că nu îți este benefic să faci parte din acel grup legat de această situație. Decizi să nu stai în grupul care se ocupă cu bârfa și hotărăști să pleci dintre ei pentru a nu asista la bârfă. Acesta este momentul în care trebuie să înfrângi programul-tipar. Programul-tipar te îndeamnă la un obicei. Obiceiul este de „a sta în banca ta” care se traduce prin a fi în asentiment, de a aparține grupului, de a avea o anumită imagine în ochii altora, de a nu fi diferit, de a nu fi altfel.

Dacă vrei să schimbi cu adevărat, adică să folosești cei 5%, atunci fă și mai mult: spune-le colegilor tăi că nu este corect față de colegul lor să-l bârfească, spune-le că nu este frumos așa ceva și atrage-le atenția că tu nu vrei să stai cu ei dacă vor continua acest subiect! Eeee… E diferit, așa e?

Ce se va întâmpla mai departe? Schimbarea pe care ai făcut-o va determina un alt tip de reacție a colegilor. Fie te vor exclude, fie te vor admira și poate te vor urma. Asta nu o poți controla pentru că face parte din cei 95% „care ți se întâmplă”.

Mai departe vei putea să creezi un nou program-tipar care să conducă la obiceiul (sănătos) de a nu te asocia cu astfel de oameni și activități. De câte ori te vei afla în situații similare, vei întoarce frumos spatele și vei ieși din grup. Cu timpul, grupul va schimba subiectul dacă te va avea în preajmă. Și asta doar pentru că ți-ai folosit cei 5% cu care poți să faci ceva…

Ce alte obiceiuri putem schimba? Orice obicei se poate schimba pe baza identificării programului-tipar care îl conduce. Privitul fără rost la TV, pierdutul de timp la calculator fără folos, fumatul, mâncatul, leneveala, rosul unghiilor, reacția automată la un anumit stimul/ persoană și tot felul de situații care pot genera stres. Orice program-tipar și orice obicei poate fi schimbat!

  Întregul proces duce la o creștere puternică a STIMEI DE SINE. Un nou obicei se va instala de acum și anume acela de a te respecta pe tine.

La CURSUL METODA SILVA învățăm să depistăm aceste programe-tipar și să le schimbăm după cum ne dorim. Cel mai important este să ne dorim să schimbăm. Învățăm să devenim conștienți de ele și apoi, prin tehnici specifice, le înlocuim cu alte programe-tipar benefice nouă. Și în acest caz, practica susținută desăvârșește procesul.

Una din tehnicile cele mai puternice ale cursului Metoda Silva este „Curățenia mentală”. O alta este „Frazele benefice”. „Controlul obișnuințelor” este o altă tehnică puternică. Toate acestea și multe altele le vom învăța la cursul Metoda Silva.

Sperăm că a fost interesant și de folos acest articol și că vă bate deja gândul să vă reprogramați viața cu ajutorul cursului Metoda Silva.

Vă așteptăm la SILVA IMMERSION – 4 zile care îți schimbă definitiv viața în bine! Găsiți programul cursurilor noastre și detalii pe www.focusdevelopment.ro. Vă puteți înscrie cu ajutorul formularului de înregistrare aflat pe prima pagină.

În episodul următor vom discuta puțin despre „supraîncălzirea computerului” și „încetinirea sistemului” ceea ce în cazul creierului și minții se numește stres și oboseală.

Din ce în ce mai bine!

Despre Creier și Minte

Episodul 1: Computerul și sistemul de operare


*timp de citire aprox. 4 min*

Ai învățat câte ceva despre creier la anatomie în clasa a 7-a. Sigur îți amintești măcar cum arată. Poate că îți amintești că are două emisfere, emisfera stângă și emisfera dreaptă. Poate nu mai știi din câte celule este creat și ce constituție are. E firesc să nu îți mai amintești asta. De fapt, să știi toate astea nu ajută prea mult în viața de zi cu zi la serviciu, în afaceri sau în alte activități.

Gândindu-te puțin acum la creierul tău, îți dai seama că el funcționează și își face bine treaba zi de zi și noapte de noapte fără ca tu să te gândești încontinuu la el. Așa e! Își face treaba pentru care a fost conceput și pus în funcțiune încă înainte de nașterea ta. Și va continua să-și facă treaba, să execute toate programele și comenzile automate instalate în trecut și pe cele pe care le vei instala în viitor.

Ne place să asemănăm creierul uman cu un „hard disk” al unui computer. Imaginează-ți un computer de dimensiuni uriașe, poate de dimensiunea orașului New York. Imaginează-ți ce capacitate de stocare și procesare ar avea acest computer. Oamenii de știință susțin că: „creierul uman are o așa putere de funcționare precum un astfel de computer gigant”.

Acum…, unui computer îi trebuie un sistem de operare, așa e? Altfel ar fi… doar un computer nefolositor, „o cutie” cu potențial nefolosit. Nu vom intra în detalii și dezbateri despre care sistem de operare este cel mai performant și mai eficient. Imaginează-ti doar că tu ai primit deja la computerul tău, numit Creier, cel mai performant sistem de operare, încă neîntrecut de nici un altul. Se numește Mintea umană.

Mintea este sistemul de operare. „Ai achiziționat” deja licența de funcționare încă înainte de naștere, pe termen nelimitat. Da, da! Nelimitat!

La fel ca și cu computerul de pe birou, învățăm să utilizăm „Computerul-Creier” și „Sistemul-de-operare-Minte” ale noastre puțin câte puțin, pe măsură ce le folosim. Învățarea aceasta începe de dinainte de naștere și continuă în anii fragedei copilării. În această perioadă, învățarea se realizează inconștient, dar automat. Computerul-Creier și Sitemul-de-operare-Minte activează și rulează programe instalate „din oficiu” precum programul respirației, al digestiei, al bătăilor inimii și circulației sângelui, al suptului, al digestiei, al activității intracelulare, al excreției, programe de percepție a temperaturii, a gustului, a intensității stimulilor luminoși, auditivi, al echilibrului și multe alte programe de care nu suntem conștienți. La naștere figurează în registrul de programe aproximativ 2.000 de astfel de funcții necesare adaptării „noului organism” în lumea fizică. Acestea rulează automat și asigură dezvoltarea individului și creșterea. Odată cu adaptarea, încep să fie instalate programe suplimentare prin natura existenței umane în lumea fizică. Începe cercetarea mediului înconjurător și adunarea de informații și stocarea acestora sub formă de „fișiere” (să le zicem astfel ca să respectăm analogia). Computerul-Creier înmagazinează și clasifică toate informațiile sub forma acestor „fișiere”. Începem să percepem spațiul și timpul, raportându-ne la ceea ce ne înconjoară. Descifrăm când e zi și când e noapte. Aflăm ce ne poate provoca durere și plăcere. Știm deja ce fel de gusturi preferăm sau ce culori ne încântă. Deosebim între zgomote, sunete și muzică. Programăm, programăm, programăm…

Influența majoră în programarea noastră timpurie este dată de exemplele oamenilor din jurul nostru: părinți, familie, prieteni de joacă, școală, educatori. Interacțiunea cu mediul este platforma pe care se programează toate aceste programe/ funcții.

Spre deosebire de computerul de pe birou, Computerul-Creier se programează prin repetiție. Adică vedem, auzim, simțim, facem lucrurile de suficient de multe ori până acestea devin programe funcționale de la sine. „Nu judecăm cu mintea noastră”. Le înmagazinăm pentru că „ne sunt servite”.

  Specialiștii afirmă că 85% din programele noastre sunt instalate deja până la vârsta de 12-14 ani. 85%…!!!

În jurul acestei vârste începe să se dezvolte ceea ce numim „personalitate”. Aceasta vine/ apare odată cu intrarea în funcțiune a „Sistemului-de-operare-Minte” care începe să funcționeze activ, la început independent și bazat pe programele instalete anterior.

Să luăm un exemplu: dacă tânărul a asistat până la vârsta de 12-14 ani la multiple discuții în familie și în mediul său despre lucruri frumoase, proiecte de viitor, vise și scopuri de îndeplinit, un viitor plin de speranță etc., Mintea sa a programat și instalat în Creier acest tip de programe „în background” (scuze, așa e la calculatoare!) și va continua să ruleze acest program instalat prin repetiție și îi va influența comportamentul și deciziile viitoare conform cu setul de programe dominante instalate.

Un alt exemplu: dacă tânărul a luat parte la nenumărate discuții în contradictoriu, cu infinite argumentații și dezbateri pe ce funcționează și ce nu funcționează, pe cine este de vină și cine „plătește oalele sparte”, certuri, despre viața grea și neajunsurile de zi cu zi etc., va instala și memora acest set de programe și Mintea sa le va rula automat „în background” definind comportamentul și acțiunile viitoare ale individului. Ce să mai spunem despre un mediu violent sau unul plin de tot felul de vicii.

Credem că s-a înțeles ce am vrut să subliniem.

Așa se programează Computerul-Creier cu ajutorul Sistemului-de-operare-Minte până spre vârsta în care conștiența începe „să lucreze”. Și când începe să lucreze, filtrează și analizează totul prin prisma programelor instalate deja. E absolut logic!

Acum, continuând analogia cu computerul…, computerului îi trebuie up-grade din când în când și în mod uzual, periodic, îi trebuie câte o revizie pentru a fi curățat și reîmprospătat. I se dă câte un „refresh” și unor anumite computere, cu anumite sisteme de operare, li se efectuează ceea ce se numește „defragmentare”, adică o operațiune prin care „se repară” fișierele existente și se reașează în fluxul de funcționare corect. Această operațiune necesită un anume timp și o oarecare scoatere din uz a computerului. Sistemul de operare asistă și guvernează toată această operațiune pentru a avea succes.

Înțelegeți analogia? Sperăm că da!

Creierul are programele sale instalate și are nevoie de „up-grade” și de „defragmentare”. Și el trebuie oarecum ”scos din uz” și trebuie „defragmentat” pe baze regulate. Dacă la computer există o procedură standard, să știți că și la creier există o procedură standard. Mintea va asista și va guverna acest proces pentru beneficiul „sistemului”.

Cu alte cuvinte, cu mintea noastră, pe baza unei proceduri standard, putem să reîmprospătăm creierul și să reașezăm programele în fluxul corect de funcționare spre a ne fi bine și a funcționa la capacitate optimă din punct de vedere mental! Această operațiune se învață! De fapt, ea este funcțională în mod natural, dar noi nu prea am fost învățați să o folosim conștient. Necesită un antrenament și o repetare pentru a putea fi (re)programată, la rândul său. 

  Metoda Silva vă învață să vă programați și să vă reprogramați mental astfel încât Computerul-Creier și Sistemul-de-operare-Minte să funcționeze la capacitate optimă. Cu ajutorul unor tehnici științific descoperite, probate și predate, la cursul Metoda Silva veți dobândi auto-controlul în ceea ce privește procedura de realizare a acestei operațiuni. Pe românește, veți învăța să lucrați cu creierul și mintea dvs. și să le puneți la treabă ori de câte ori doriți, în orice situație, pentru a obține ceea ce vă doriți.

În episodul următor, vă vom da câteva detalii despre cum se poate realiza acest proces, simplu și la îndemâna oricui. Vom vorbi un pic și despre obiceiuri și semnificația lor în viața fiecăruia dintre noi.

Pe data viitoare!

Vă așteptăm la unul dintre cursurile noastre SILVA IMMERSION pentru o experiență unică și un început de viață nouă!

Din ce în ce mai bine!

Control asupra fumatului

 

Ce sunt obiceiurile? Obiceiurile sunt „obișnuințe”, adică tipare funcționale de la sine, de care (aproape că) nu mai ești conștient. Adică, aceste tipare te conduc ele pe tine (prin mecanisme pe care nu le explicăm aici) în loc să conduci tu, să decizi tu. Sunt activități involuntare, subconștiente. Le mai numim și programe, folosind cumva limbajul din lumea computerelor.

Omul, ființa umană, este un bio-computer. Prin repetiție, asociat cu procese mentale și emoții specifice, creierul, mintea și corpul uman sunt în stare să instaleze programe de funcționare automate (la fel ca un computer). Sunt ceea ce numim obiceiuri. Unele sunt benefice, altele mai puțin benefice. Odată instalate, rolul programelor este să ruleze, să se desfășoare. Ele „nu știu altceva să facă” dacât să funcționeze. De aceea există ele, ca să funcționeze. Și de aceea funcționează ele, pentru că există. Acesta este rolul lor.

Știința modernă a concluzionat că omul este o ființă care funcționează automat/ automatizat/ subconștient în proporție de până la 98%!! Este dominat și condus de programe de tot felul, de obișnuințe, de obiceiuri, de tipare. Tot știința afirmă că funcționarea ființei umane se face pe bază electro-chimică. Adică funcționăm pe bază de electricitate și substanțe chimice. Nu intrăm aici în amănunte despre cum se desfășoară asta. Cert este că, dacă suntem în stare să controlăm și să modificăm aceste procese electro-chimice, putem să ne schimbăm după cum dorim. Putem să ne lăsăm de fumat sau să ne apucăm de fumat când dorim, dacă așa dorim. Sau orice alt obicei/ program. Putem învăța orice limbă străină, putem conduce autovehicule, putem învăța orice sport, orice activitate care necesită îndemânare, putem să ne îngrășăm sau să reducem din greutate, putem reacționa diferit sau într-un anume fel la anumiți stimuli, putem orice.

Sunt trei mari arii sau domenii pe care trebuie să le stăpânim. Corpul nostru este primul domeniu. Mediul în care ne desfășurăm este al doilea domeniu. Timpul este cel de al treilea. Toate trei domeniile converg către rezultatele noastre. Ne definesc.

  Corpul face ce l-ai învățat în ani și ani de zile: face sport sau stă pe canapea, bea, mănâncă, fumează, doarme mult sau puțin, conduce mașina, e precis în anumite activități în timp ce la altele e neîndemânatic.

  Mediul este cel care ne determină prin repetiție. Ne programează tipare de gândire și acțiune prin influență, prin mimetism, prin copiere. Dacă stai printre golani, o să ajungi să gândești ca un golan. Dacă stai printre sportivi pe la sala de sport, o să ajungi să-ți corectezi postura și să pui mâna pe o ganteră ca să exersezi. Dacă te uiți la filme sau emisiuni de un anume fel, vei ajunge să copiezi tipare verbale, comportamentale sau de gândire din cele vizionate.

  Timpul este cel care ne mână non stop din urmă și ne guvernează existența. Este factorul de presiunecare activează „mecanismul de supraviețuire luptă sau fugi”. Mereu pe fugă, cu răsuflarea tăiată și contra cronometru, suntem stimulați de căutarea, rezolvarea și așteptarea „a ceva”: scopuri, target-uri, salariu, concediu, revelion, meeting, meci, luat copilul de la școală, weekend etc.

Dacă poți stăpâni cele trei domenii, poți să te schimbi.

Revenind la obiceiuri și în special la fumat (subiectul nostru), studiile afirmă că nici un program nu funcționează de sine stătător. Adică, orice program/ obicei este interconectat cu alte programe/ obiceiuri care și ele își au rădăcinile în aceleași trei domenii/ arii amintite. Vreau să spun că – știi tu! – „o cafea merge cu o țigară”, „o bere merge cu o țigară”, o pauză înseamnă adesea o țigărică, o masă la terasă sau o întâlnire la „o bârfă nevinovată” aduce și stimulii necesari pentru o țigară. Obiceiuri asociate.

Poți să-ți exerciți voința asupra obiceiului în sine – și asta e bine – asupra corpului tău, dar obiceiul/ programul nu îl vei șterge. Programele nu pot fi șterse prin voință. Prin voință poți doar atenua intensitatea programului. Îl arhivezi cumva. Poți să te abții, cum s-ar zice. Dar, deîndată ce apare un stimul puternic din memorie sau din mediul înconjurător, programul revine cu putere și vrea să funcționeze. De aceea, mulți dintre cei care s-au lăsat de fumat, se apucă din nou după o perioadă.

Programele pot fi șterse doar prin înlocuire cu alte programe. Poți să schimbi un obicei doar dacă îl ajuți și prin alte obiceiuri/ programe. Asta înseamnă că va trebui să schimbi stimulii, să-i amesteci, astfel încât „să zăpăcești” programul pe care vrei să-l schimbi. Vei ocoli mediul care te (a)trage la fumat, vei schimba orele la care fumezi, vei schimba mărcile de țigări, nu vei mai trage fumul în piept etc. Și asta nu se va întâmpla imediat pentru că este nevoie de timp și repetiție, la fel ca atunci când te-ai apucat de fumat și ai instalat programul fumatului.

  Primul pas fundamental în schimbarea unui obicei nedorit este să conștientizezi că ai acel obiceiAl doilea paseste să accepți„obiceiul te conduce pe tine”, că se manifestă automat. În al treilea pasva trebui să te investighezi și să stabilești cu claritate și fermitate dacă vrei sau nu să schimbiacel obicei. Dacă ești hotărât să-l schimbi, va trebui să-ți găsești o serie de argumente logice, raționale, emoționale pentru care este bine să schimbi: sănătate, longevitate, igienă, bani, relații, exemplu personal etc. Al patrulea pas este acțiuneaîn sine, care ține de a te programa și reprograma mentalfolosind tehnici mentale dovedite (exerciții – nu intrăm în amănunte aici) și acțiuni/ activități conștiente de zi cu zicare să susțină programarea mentală. Prin repetiție, într-o perioadă de timp stabilită (variabilă de la om la om), vei reuși să diminuezi programul nebenefic și să-l înlocuiești cu programe benefice.

În rezumat: suntem ființe electro-chimice care funcționează 98% automat prin programele/ obiceiurile instalate prin repetiție. Putem înlocui orice program/ obicei nedorit dacă îl conștientizăm, îl acceptăm ca atare, apoi ne reprogramăm prin activitate mentală și activitate de zi cu zi schimbând stimulii și acționând astfel asupra circuitelor electro-chimice care îl declanșează.Este un proces care necesită repetiție și care funcționează în 100% din cazuri, dacă este efectuat corect.

La cursurile de antrenament mental învățăm controlul obișnuințelor, al obiceiurilor, și cum să realizăm conștient, voluntar, reprogramarea mentală la nivel subconștient, astfel încât să ne reinventăm scăpând de obiceiurile nedorite și înlocuindu-le cu noi obiceiuri benefice.

Din ce în ce mai bine!

Beneficiile Metodei Silva

ALUNGI DEFINITIV STRESUL

Învaţă cum să intri într-un nivel adânc de relaxare în numai câteva minute. Nimic nu te deranjează. Sunetele nu te deranjează. Stresul se disipează. Productivitatea sporeşte. Îţi menţii concentrarea cu claritate asupra a ceea ce îţi doreşti, fără a fi distras. Grijile nu te mai sufocă.

Prin cursul de bază 1 (Silva Life Sistem) vei  parcurge 10 sesiuni de relaxare profundă la nivelele Alfa şi Theta, sesiuni în care un instructor te ghidează mental şi verbal pe parcursul întregului proces.

 

DEZVOLŢI TIPARE DE GÂNDIRE POZITIVĂ

După ce a urmat cursul Silva, dr. James Motif de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Hope – Australia, a descoperit că acesta a  condus spre o creştere a adeziunii faţă de standardele morale şi etice, o atitudine pozitivă faţă de membrii familiei şi o mai bună imagine de sine şi socială. De asemenea, l-a condus spre o diminuare a criticii de sine.

În plus, dr. George Desau, într-un studiu asupra absolvenţilor Silva de la Şcoala de Fete  din San Antonio, Texas, a descoperit că:” planul nostru de studiu a amplificat forţa eului (ego-ului), a ajutat la prevenirea timidităţii, a sporit cooperarea între studente şi a condus la creşterea  compasiunii şi a încrederii în sine”.

 

ÎNVEŢI SĂ-ŢI ACCELEREZI NATURAL VITEZA DE VINDECARE A PROPRIULUI ORGANISM

José Silva credea cu tărie că mintea este forţa motrice din spatele tuturor vindecărilor.

La Cursul de Baza 1 (Silva Life System) vei învăţa o serie de tehnici de vizualizare mentală concepute să-ţi accelereze capacitatea naturală a minţii şi corpului de vindecare fizică şi emotională. Aceste rezultate au fost studiate şi promovate de o serie de specialişti din lumea medicală.

De exemplu, Dr. O. Carl Simonton, cercetător renumit la nivel  mondial în domeniul terapiei contra cancerului, a descris Metoda Silva ca fiind “una dintre cele mai puternice unelte” pe care o poate oferi pacienţilor săi.

 

CONTROLUL OBIŞNUINŢELOR

Eşti supraponderal? Fumezi? Ai probleme cu motivaţia, dieta alimentară, exerciţiile fizice sau urmărirea obiectivelor personale?

Prin cursul de baza 1 (Silva Life System) vei învăţa să aplici tehnici pentru a-ţi reprograma mintea ca pe un computer, astfel încât te poţi elibera de obişnuinţe proaste înlocuindu-le cu obişnuinţe benefice, fără recidivele obişnuite şi eforturi de voinţă. Este un proces despre care credem că este mult mai puternic decât simpla auto-hipnoză, afirmaţii sau vizualizare.

 

ÎNVEŢI MAI REPEDE, MEMOREZI ŞI REDAI MAI BINE INFORMAŢIA

S-a demonstrat în diverse cazuri că Silva îmbunătăţeste memoria şi creşte coeficientul de inteligenţă (IQ).

Într-un studiu realizat de Universitatea Autonomous din Tlaxcala, Mexic s-a descoperit ca 67,7 % dintre studenţii universităţii şi-au îmbunătăţit nivelul IQ-ului după ce au utilizat Metoda Silva.

Cercetătoarea Lillia Alcira Vacca a concluzionat „Din perspectiva mea şi a rezultatelor muncii mele cu tinerii, Metoda Silva  ar trebui şi ar putea fi predată studenţilor şi elevilor din toate nivelele şcolare din fiecare ţară, pentru a contribui la îmbunătăţirea performanţelor umanităţii.”

În plus, pe lângă  o  inteligenţă remarcabilă, s-a dovedit că funcţionarea în  nivelul Alfa  îmbunătăţeşte  capacitatea  de reţinere şi de  reamintire.  Înveţi tehnici care pot fi aplicate la şcoală, şi care te pot ajuta în timpul examenelor să îţi reaminteşti informaţia mai bine.

 

ÎŢI STIMULEZI CREATIVITATEA

Studiile arată că atunci când functionăm în Nivelul Alfa, creativitatea este sporită.

Urmând cursul Silva Life System, vei învăţa să intri în nivelul Alfa atunci când vei dori şi apoi, să îţi foloseşti mintea creativă  care  te ajută să găseşti soluţii la probleme, să-ţi dezvolţi creativitatea sau să laşi inspiraţia să curgă.

Absolvenţii Silva au utilizat acest proces pentru brevete, pentru a porni afaceri noi sau pentru a crea opere de artă, literatură sau muzică. Iată câteva exemple:

  • Autorul de besteller-uri Richard Bacha lăudat Metoda Silva în mod public: „Disciplina mentală şi vizualizarea creativă sunt în spatele puterii Metodei Silva” a declarat într-un articol din revista „Harper’s Bazaar”. Bach de asemenea considera, că inspiraţia  care i-a venit cu ajutorul Metodei Silva l-a ajutat să finalizeze best seller-ul „Pescarusul Johathan Livingston”.
  • Dirijorul  Severinsena compus muzică în timp ce era în Nivelul Alfa. Într-un articol dintr-un ziar, el susţinea că l-a ajutat să se conecteze mai bine cu viaţa sa spirituală, iar prin asta a devenit o persoană mult mai bună.
  • Sculptorul Harry Jacksona declarat că i-a adus liniştea sufletească pe care o căuta.

 

SĂ GÂNDEŞTI MĂREŢ ŞI SĂ ATINGI SCOPURI GRANDIOASE

Silva Life System este mai mult decât un curs motivaţional de autodezvoltare. Cursurile motivaţionale de autodezvoltare îţi ridică tonusul pentru câteva zile, însă oamenii revin adesea la vechile obiceiuri în câteva săptămâni. Nu şi cu Metoda Silva.

Studiile arată că programele Metodei Silva te ajută să devii mai încrezător şi  pozitiv tot timpul. Dar, cel mai important, înveţi să gândeşti la o scară mare, să îţi stabileşti scopuri  înalte şi să cauţi să realizezi lucruri care ajută omenirea.

Fie că ai 12 sau 80 de ani, Silva te face să gândeşti măreţ şi sădeşte în tine dorinţa puternică de ate împlini şi de a face mai mult cu viaţa ta.

 

 

ÎŢI ÎMBUNĂTĂŢEŞTI PERFORMANŢELE ÎN SPORT ŞI CARIERĂ

Dr. Charles Garfield, fost cercetător la NASA şi actual preşedinte al Institului de Ştiinţă şi Performanţă din Berkley, California, vorbeşte despre un experiment uimitor realizat de către oamenii de ştiinţă sovietici care studiază sportul.

Studiul examinează efectul antrenamentului mental, incluzând vizualizarea, pe patru grupuri de sportivi de talie mondială, chiar înainte de Olimpiada din 1980 din Lake Placid, New York. Cele patru grupuri de sportivi de elită au fost împărţite după cum urmează:

  • Grupul 1: au realizat 100% antrenament fizic.
  • Grupul 2: au realizat 75% antrenament fizic, iar 25% antrenament mental
  • Grupul 3: au realizat 50% antrenament fizic, iar 50% antrenament mental
  • Grupul 4: au realizat 25% antrenament fizic, iar 75% antrenament mental

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost faptul că grupul 4 – grupul cu antrenamentul mental cel mai intens, a dovedit îmbunătăţiri semnificativ mai mari decât grupul 3.

Similar, grupul 3 a înregistrat rezultate mai bune decât grupul 2, iar grupul 2 a dovedit îmbunătăţiri mai mari faţă de grupul 1.

Rezultatele au fost uimitoare. Cine s-ar fi aşteptat că sportivii care s-au antrenat mental vor fi capabili să performeze faţă de  cei care s-au antrenat doar fizic?

Garfield a declarat „În timpul antrenamentului mental, sportivii creează imagini mentale ale mişcărilor corecte pe care  le vor  reproduce în disciplina lor. Utilizarea acestei metode creşte substanţial eficienţa stabilirii obiectivelor, care până atunci fusese doar un pic mai mult decât o procedură plictisitoare de inventariere.”

Cu Silva Life System, înveţi să practici asemenea antrenamente mentale. Rezultatele pot fi realmente semnficative.

 

DORMI MAI BINE ŞI SĂ ÎNVEŢI SĂ PRACTICI VISAREA CREATIVĂ

Silva te învaţă să îţi „comanzi” minţii să te lase să adormi atunci când vrei tu. De asemenea te învaţă să îţi reglezi ceasul interior, pentru a fi capabil să te trezeşti oricând, fără a utiliza ceasul deşteptător. Imaginează-ţi câtă productivitate şi energie vei câştiga, reuşind să beneficiezi de odihnă în fiecare noapte.

Vei învăţa, de asemenea, o tehnică minunată care te va ajuta să reţii ceea ce visezi şi, chiar să comanzi vise care să conţină soluţii ale problemelor. De-a lungul istoriei, oamenii au recunoscut meritele viselor care i-au ajutat să dezvolte idei noi. Inventatorul Elias Howe a luat ideea maşinii de cusut dintr-un vis. Paul McCartney  a compus cântecul „Yesterday” după un vis. Structura moleculei de Carbon-6 a fost descoperită prin intermediul unui vis.

Acum poţi să îţi foloseşti visele pentru a te ajuta la îmbunătaţirea creativităţii şi inspiraţiei.INTUIŢIA

Silva recunoaşte că toată lumea se naşte cu abilităţi intuitive şi că toată lumea care învaţă să utilizeze aceste abilităţi, poate funcţiona la un nivel intuitiv înalt. Prin procesul ştiinţific testat în timp, brevetat de noi, vei învăţa să îţi foloseşti abilităţile extrasenzoriale naturale în viaţa de zi cu zi şi să foloseşti „presimţirea” pentru o viaţă  fericită, luminoasă şi plină de succes.

Un proiect de cercetare condus de dr. George Maycock de la Universitatea de Stat Appalachian din Carolina de Nord a demonstrat că, studenţii care au absolvit cursul Metodei Silva au înregistrat creşteri semnificative ale creativităţii şi intuiţiei. Din 30 de studenţi care au participat, 25 au arătat creşteri ale abilităţilor intuitive.

Patru dintre cei cinci (care nu au arătat îmbunătăţiri) deja funcţionau la un nivel intuitiv înalt înainte de antrenament. Intuiţia este valoroasă pentru studenţi şi pentru adulţi deopotrivă. Un cercetător a descoperit că 70 de procente dintre studenţii talentaţi sau foarte inteligenţi erau predominant intuitivi, în timp ce doar 39% dintre studenţii obişnuiţi sunt intuitivi.

Metoda Silva

 

Geniile își folosesc mai mult mintea și o folosesc într-un mod specialJose Silva

 

Metoda Silva este un curs științific bazat pe experimente științifice desfăsurate pe parcursul a peste 50 de ani în cadrul Institutului Internațional Silva Mind Control, Laredo, Texas, SUA

Este predată doar de către instructori certificați de acest institut în baza unei scolarizări, pregătiri și practici susținute, conform unor examinări riguroase.

 Silva Life System (SLS)

Cursul perfect pentru redobândirea programelor naturale cu care e înzestrată ființa umană.

Veți învăța beneficiile funcționării în frecvența alfa și folosirea ei conștientă, tehnici de autocontrol, de dezvoltare a minții și de relaxare, tehnici de corectare a gândirii și de “curatenie mentala”, tehnici antistres specifice diferitelor situații de viață.

 Silva Intuition System (SIS)

Continuarea cursului de bază (SLS) care vă învață tehnici suplimentare pentru a dezvolta și folosi clarviziunea și vă antrenează intuiția: tehnici de acordare la energia sursă, vă veți afla scopul vieții și misiune, tehnici de protecție senzorială eficientă, vă veți antrena capacitățile înnăscute pentru clarviziune, clarsimtire, clarauditie și vederea la distanță

 Silva Immersion (SI)

Este un curs fantastic ce cuprinde SLS și SIS.

Prin tehnici specifice de relaxare fizică și mentală și prin meditație dinamică veți avea acces la biblioteca subconștientului, reușind astfel să vă bucurați de o viață aflată sub controlul vostru personal.

Atelierele Alpha

Reprezintă o extensie a cursului Metoda Silva. Reunește absolvenții în mod periodic pentru a exersa tehnicile învățate, a primi lămuriri suplimentare, a lucra împreună la proiecte personale sau la cauze de interes comun, a ne lăuda cu reușitele noastre și a ne simți bine printre oameni din ce în ce mai buni. Orice absolvent al cursului Metoda Silva are acces și… câteodată primim și „neabsolvenți”. Împreună facem lumea un loc din ce în ce mai bun pentru viață!